2alaptfejlec2
alaptfejlecK

Alaptanfolyam

Kiknek ajánljuk?

Iskolánkba már 6-7 hónapos kortól várjuk a kutyákat, felső korhatár pedig nincs. Minden fajtát, illetve keverékeket is szívesen látunk.

A képzés célja

Szocializáció

Az első foglalkozások egyik fő célja a kölykök és a felnőttek esetében is, hogy a kutya megszokja az idegen emberek és a többi kutya jelenlétét, ne mutasson félelmet, vagy agressziót a számára idegen helyen. Arra törekszünk, hogy a kutyát egy ilyen izgalmas környezetben sem csupán a póráz tartsa a gazdája mellett. Az alapképzés során a hiányos korai szocializációból adódó problémák megoldására is lehetőség nyílik.

Együttműködés – Motiválhatóság

A kezdő csoportban a kutyák – és főleg a gazdák – a sikeres együttműködéshez szükséges legalapvetőbb készségeket sajátítják el: figyelni egymásra, olvasni a másik viselkedéséből, megérteni a jelzéseit, rájönni, vajon mi motiválja a másikat. A képzés mindig a kutya-gazda páros viszonylatában történik, azaz szemléletünk szerint a kutya és a gazda személyisége és a kapcsolatuk jellege is befolyásolja az ideális módszerek kiválasztását. Az összecsiszolódás egyszerű játékos feladatok segítségével zajlik,  miközben a gazdák megtanulják simogatással, jutalomfalattal és játékokkal motiválni a kutyákat. A feladatok eredményeképp a kutyák gazda iránti kötődése is erősödik.

Eleinte tehát elsősorban a gazdák tanulnak!

Alapfegyelmi és alapügyességi gyakorlatok

A tanfolyam előrehaladtával egyre több feladatot kell elsajátítaniuk a kutyáknak is: hívásra visszamenni, laza pórázon sétálni a gazda mellett, kérésre ülni, feküdni, helyben maradni stb. Az órák során az agility alapjaival való megismerkedésre is mód nyílik, az ügyességi feladatok jó alkalmat teremtenek a közös tanulásra. Az engedelmességi tréning a foglalkozások első órájában kiscsoportos képzés keretében zajlik.  Ezután az elengedés/játék és a behívás gyakorlása következik. A kutyák a gazda jelére mehetnek játszani, a szabad játék során a gazdák megtanulhatják értelmezni a kutyájuk és más kutyák viselkedésformáit, pl. különbséget tenni játék és fenyegetés között, és hogy mikor szükséges, valamint milyen módszerekkel célravezető beavatkozni a kutyák között zajló interakciókba.

Egyénre szabott képzés

Extra kis létszámú, maximum 5 fős csoportokkal dolgozunk annak érdekében, hogy a hozzánk járó gazdik és kutyusok is kellő figyelmet kapjanak az oktatótól. Az órai feladatokat szükség esetén differenciáltan adjuk, hogy mindenki a maga számára legjobb ütemben fejlődhessen. Minden óra végén biztosítunk egy pár perces egyéni konzultációs lehetőséget, hogy minél többet segíthessünk az otthon felmerülő gondokban is.

Az alapképzés lezárásaképp alapfokú vizsga tehető, amely a középfokú csoportba kerülés feltétele.