Munkatársaink

ferenczy bori

Ferenczy Borbála

Iskolavezető, Szakmai vezető
Oktató: Tanfolyamok, Sport, Top Club, Videlkedésterápia

Gácsi Márta

Iskolánk Alapítója, Szakmai Guru
Oktató: Top Club, Scent Work

Varga Erzsébet

Oktató: Tanfolyamok, Kölyökovi, Top Club, Viselkedésterápia, Hoopers

Száraz Judit

Oktató: Tanfolyamok, Kölyökovi, Viselkedésterápia, Hoopers

Újházi Péter

Oktató: Tanfolyamok, Kölyökovi, Örző-védő

Szeszlér Dániel

Oktató: Tanfolyamok, Kölyökovi

Nagy Eszter

Oktató: Tanfolyamok, Kölyökovi, Viselkedésterápia

Mezei Zita

Agility edző

Történetünk – 35 éves tapasztalat

Iskolánk 1986-ban alakult, Budaörsi Kutyakiképző Iskola néven egy korábbi helyszínen. A kutyaiskola eredeti kiképzői csapata a Sashegyi Kutyakiképző Iskola hajdani sportolóiból állt össze. Többszöri költözés után találtunk rá az iskolánknak jelenleg is helyet adó területre, az Olimpia Park alatt, a Poprádi utcában, ahol végleg letelepedtünk.

A területet azóta is közösen használjuk a segítőkutyák képzésével foglalkozó Kutyával az Emberért Alapítvánnyal, amellyel alakulása óta szoros szakmai kapcsolatot ápolunk. A helyváltoztatás miatt is került sor az iskola névváltoztatására, így született meg – teljesen azonos csapattal – a Top Mancs Kutyaiskola, hivatalos nevén Top Mancs Sport Club, amely 1993 óta egyesületi formában működik. Már az alakuláskor is fontos szempont volt, hogy ne csak egyszerű kutyaiskola legyünk, hanem olyan hely, ahol a kutyázás családi programot nyújthat, és azóta is ebben a szellemben működünk.

Módszereink

Nevelési módszerek tekintetében mindig a legmodernebb szakmai elvek szerint dolgozunk, ugyanakkor nem követjük a kiképzési divathullámokat. Évtizedes szoros kapcsolatot ápolunk az ELTE Etológia Tanszékének szakembereivel, akik partnereink a kutyák természetes viselkedésének megismerésében, és az etológiai tudás felhasználásában a nevelés és kiképzés során.

Mi azt az alapelvet követjük, hogy a kutya és gazda személyiségéhez leginkább illeszkedő, egyénre szabott módszerek a legcélravezetőbbek.Természetesen léteznek olyan szabályok, amelyeket minden esetben betartunk; nem okozunk fájdalmat a kutyáknak (nem használunk szöges vagy fojtó nyakörvet), büntetés helyett inkább úgy motiváljuk őket, hogy megnyerjük az együttműködésüket. Ugyanakkor nem bízzuk kedvenceink oktatását kizárólag jutalomfalatokra, nagy hangsúlyt fektetünk a szociális tanulásra és a szociális jutalmazásra is, azaz a kiképzésben a gazda szerepe nem korlátozódik csupán a finom falatok adagolására.

Szintén nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő kutya-gazdi közötti bizalom megteremtésére, mely elengedhetetlen a kiegyensúlyozott kapcsolat kiépítéséhez és a hatékony tanuláshoz. Különösen odafigyelünk az érzékeny, félős, eseteg traumatizált kutyák, illetve a kistestű kutyusok önbizalom növelésére és szorongásuk oldására. 

Nálunk nemcsak a kutyák tanulnak, fontosnak tartjuk, hogy a gazdák megismerjék kutyájuk habitusát, és ahhoz igazodva tudjanak reagálni a viselkedésére. Szerintünk a megértés elengedhetetlen része a kutya nevelésének, így elengedhetetlen, hogy feltárjuk a gazda számára a kutya különböző viselkedései mögött rejlő okokat

Gyerek- és családbarát oktatás

A közös tanulásra gyönyörű füves, erdő melletti körbekerített pályánkon van lehetősége a párosoknak. Tanfolyamainkon szívesen látjuk az egész családot, a gyerekeket is beleértve. Számunkra természetes, hogy egy gyereket tekintsünk a kutya gazdájának, és specifikusan segítsük őt, gyerekekre szabott kutyanevelési módszerekkel. Ha pedig igazi családi kutyáról van szó és a gyerek(ek) csak néhány feladatban vennének részt, az idő maradék részében az iskolán külön körbekerített EU szabvány játszóvárunkkal múlathatják az időt.

Kutyával az Emberért Alapítvány

Az alapítvány azzal a céllal jött létre 1996-ban, hogy Magyarországon is munkába állhassanak és a rászorultakhoz eljuthassanak speciálisan képzett segítőkutyák. A KEA adta át az ország első mozgássérült-segítő, hangjelző és rohamjelző kutyáját, emellett Magyarországon az elsők között kezdett speciális kutyákat alkalmazni terápiás fejlesztő foglalkozásokon, és jelenleg is folyamatosan fenntart kutyás fejlesztő programokat.

Az alapítvány fő tréninghelyszíne a kutyaiskola pályája. A Top Mancs kiképzői intenzíven részt vesznek a KEA kutyák szocializációjában, felkészítésében és vizsgáztatásában, emellett felszerelést és edzőt biztosítanak a paragility sporthoz, amely Magyarországon a Top Mancs és a KEA összefogásából valósult meg. 

Az iskola területén ti is találkozhattok a tanuló, vagy már átadott segítőkutyákkal. Kérjük, ha látjátok a kutya hámján, vagy kendőjén a “segítőkutya” feliratot, akkor ne simogassátok meg! Ha viszont a “terápiás kutya” feliratot látjátok, akkor bátran neki állhattok a gyömöszölésnek. Ha érdekel mi a kettő között a különbség, akkor kérdezd oktatóinkat, vagy látogass el a KEA honlapjára.

ELTE Etológia Tanszék

A Top Mancs élete a kezdetektől összefonódott az ELTE Etológia Tanszék kutatásaival, így nem csoda, hogy iskolánkon komoly hagyománya van a kutyaetológia gyakorlatban való alkalmazásának. Megalakulásunk óta együttműködünk a tanszék munkatársaival, folyamatosan nyomon követjük szakmai sikereiket, és gyakran aktívan részt is veszünk egy-egy kutatásban. Számtalan viselkedésteszt helyszínéül szolgált már a Top Mancs, kiképzőink kutyái pedig gyakran segítenek egy-egy új kutatási protokoll kifejlesztésében mint első rutinos tesztalanyok. 

Így amikor felmérjük, illetve alakítjuk egy kutya viselkedését, az alkalmazott módszerek tekintetében évtizedes saját tapasztalataink mellett a tudományos eredményekre is alapozunk. Például a tanszéki kutatások adatai alapján hisszük, hogy a jutalomfalattal való kondicionálás és megerősítés mellett a szociális módszerek is igen fontosak a kutyák nevelése során, azaz nem feledkezünk meg a kutya-gazda közös akciók jelentőségéről és a dicséret, simogatás motiváló szerepéről.