Jelenlegi hely

Érettségi felkészítő

Érettségi felkészítő

A kutya családban betöltött helyzete teljesen megváltozott a pár évtizeddel ezelőtti állapothoz képest. Régebben a kutya a kertbe volt zárva, a ház őrzése volt a feladata, és csupán annyi elvárást támasztottak vele szemben, hogy jól kijöjjön a családtagokkal és esetleg kényelmesen el lehessen sétálni vele a buszig. Ma a kutyától sokan azt várják, hogy életük minden pillanatában legyen jelen. Járjon velünk a parkba, a kávézóba, nyaralni, szívesen vegye más emberek és kutyák társaságát, viselkedjen kulturáltan a buszon, az aluljáróban, a plázában, de a legsűrűbb belvárosi betontengerben is legyen képes elvégezni a dolgát. A nap minden percében alkalmazkodnia kell az életmódunkhoz, ami az évezredes együttélés okán általában meglepően jól megy neki, ám a jelenlegi rohamos változásokhoz való alkalmazkodásban megfelelő neveléssel kell segítenünk.

De mi is az az érettségi? Kutyáknak is van ilyen?

Nálunk igen! Az érettségi vizsga összeállításakor a hétköznapi életben való boldogulást vettük alapul. Egy olyan tananyag elkészítése volt a célunk, mely elsajátításával a kutya és a gazdája bátran kimozdulhatnak a nagyvilágba. Az alaptanfolyammal ellentétben itt a közösségi életben való kulturált részvétel kap hangsúlyt. Bátran és magabiztosan hagyhatjuk el az otthonunkat a kutyával, annak a tudatában, hogy nem kerülünk kellemetlen helyzetbe.

Az érettségit tehát vehetjük egy kutyák számára összeállított alapműveltségi tesztnek. Persze, mint az embereknél is vannak ráépülő képzések, melyek elvégzésével egy-egy „szakterületen” még jártasabbak lehetünk. Ilyen például a Városi kutya képzés, az Erdei kutya képzés, vagy a Kertvárosi kutya képzés, végezetül a nyári időszakban a Strandoló kutya képzés.

A mellett, hogy a gazdák modern kutyás életét szeretnénk megkönnyíteni azzal, hogy felkészítjük őt és a kutyáját a való életben adódó helyzetekre, fontosnak tartjuk, hogy a kutyás élet etikettjét is átadjuk nekik, hogy ők is továbbadhassák majd. Az etikett a többi kutyás gazdával és a nem kutyás emberekkel való békés együttélésről szól, melynek elsajátítása hosszú távon elengedhetetlen ahhoz, hogy folytathassuk szabad kutyás életmódunkat. Kutyáinkat akkor fogják több helyre beengedni, sőt szívesen látni, ha ezzel nem zavarunk másokat. Ennek a szemléletnek az átadása egyfajta küldetésünk, és bízunk benne, hogy sokan fogják követni, így a kutya valóban teljes értékű társunk lehet.