Ferenczy Borbála

Iskolavezető

Négy éves korom óta járok a Top Mancs kutyaiskolára, és az évek során tudat alatt is ellestem a felnőttektől a különböző kutyázós technikákat, mozdulatokat. Például, hogy hogyan tartsak meg nálam sokkal nehezebb kutyákat, mondjuk őrző-védő helyzetben. Később az agility világa szippantott magába, és éveken át több kutyámmal is versenyszinten űztük ezt az élvezetes sportot. A Top Mancson a kezdetektől kiváló kiképzők dolgoztak, és Magyarországon elsőként jelent meg az etológia a gyakorlati kutyakiképzésben, úgy hogy állíthatom, a legjobbaktól tanultam. 

Kamasz koromban kezdtem el engedelmességi oktatást tartani, elmélyedve a családi kutyák nevelésének szövevényes világában. Csoportjaim jól teljesítettek az iskolában, így megalakíthattam a saját Club-csoportomat, melynek tagjai éveken át kiválóan vizsgáztak a K99 engedelmes és ügyességi rendszerben. 

Érdeklődésem itt nem ért véget, ezért fordultam a segítőkutyázás felé. Gyerekkoromtól kezdve önkénteskedtem a Kutyával az Emberért Alapítványnál, így ideje volt ezt a területet is komolyabban venni. Teljes értékű kiképzővé válva sok segítőkutya felkészítésében vehettem részt. Eleinte még nem léteztek a segítőkutyák kiképzéséhez és vizsgáztatásához kötött OKJ vizsgák, de amint megjelentek, az elsők között végeztem el őket. 

Felnőtté válva egyre nagyobb részt vállaltam az iskolai élet szervezésében is. Megálmodtam a Top Mancs Családi Napot, mely négy éven át nagy sikert aratott a kutyások, családosok körében (egészen a covid-ig). Nagy örömömre szolgált, hogy végül én vehettem át az iskola elnöki pozícióját. 

Célom egy sokoldalú, széles skálán mozgó kutyaiskola kialakítása; a családi kutyás tanfolyamoktól a magas színvonalú sport és club-órákon át a viselkedésterápiáig. Ahová a gazdák akkor is szívesen jönnek tanulni, ha kutyájuk viselkedése eleinte aggodalommal tölti el őket…  

Amit fontosnak tartok szakmailag: a kutya-gazda közötti társszerű, bizalomra épülő, a másik fél pontos ismeretén alapuló kapcsolat, és hogy ezt ne csak magamnál, de a tanítványaimnál is elérjem. Érdeklődöm nehezebben képezhető, makacs fajták iránt (pl. terrierek vagy keleti típusúak), ahol a szokásos módszerek kevésbé válnak be. Szakmai kihívásnak tekintem a viselkedésproblémás kutyák rehabilitációját, és minden újabb esetből sokat tanulok.

Szakmai tapasztalat

2020 – a Kutyával Az Emberért Alapítvány terápiás társvezetője

2018 – a Top Mancs Kutyaiskola szakmai vezetője

2016 – a Top Mancs Sport Club Elnöke

2011 – haladó engedelmességi/ügyességi csoport vezetése

2010 – a Kutyával az Emberért Alapítvány kiképzője (mozgássérült-segítő kutya és
hallókutya)

2009 – engedelmességi tanfolyam vezetése a Top Mancs Kutyaiskolán

1999 – 2010 agility versenyző

Kutyás végzettség

2018 – Mozgássérültet segítő kutya kiképzője OKJ szakképesítés

2013 – Habilitációs kutyakiképző OKJ szakképesítés

Vizsgák és versenyeredmények

K99-es vizsgarendszer – 8-as szintű E vizsga, 9-es szintű Ü vizsga

Terápiás vizsga (három kutyával)

Számos agility dobogós helyezés, a nagy részük még Juniorként