2scantworkAKC
2scantworkAKCK

Nose Work – szimatmunka

Mindig azt halljuk, hogy a kutya az orrán át érzékeli az őt körülvevő világot, és az orra a legfontosabb érzékszerve, amellyel felderíti a környezetét és megoldja a problémáit. Bár ez korántsem teljesen igaz, kétségtelen, hogy a kutyák szívesen szimatolnak, szeretik a kereső játékokat, és sokuk kifejezetten élvezi a szaglásukat igénybevevő feladatokat.

A hagyományos kutyás versenysportok (őrző-védő/engedelmességi, agility, stb) mellett újabban világszerte egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a családi kutyák gazdái körében a szimatmunkára alapozó kiképzés és versenysportok felé. Megfelelő szakmai felkészítés mellett a családi kutyák is alkalmasak lehetnek a kábítószer-kereső vagy robbanószer-kereső kutyák munkájához hasonló feladatok sikeres végrehajtására, és ami a legfontosabb, hogy ezt nagyon élvezik. A Top Mancsban az amerikai Nose Work (AKC) szabályzata alapján összeállított vizsgaszabályzat alkalmazásával készítjük fel a kutya-gazda párosokat a különböző keresési feladatokra, illetve a versenyzésre.

Előfeltétel

Természetesen a szimatmunkára való felkészítés nem lehet sikeres megbízható engedelmesség és jó motiválhatóság nélkül, így a képzés feltétele a START Tanfolyamok végén tehető Szintfelmérő.

Speciális feltétel, hogy a kutya megbízhatóan motiválható legyen jutalomfalattal vagy játékkal, azaz valóban odafigyeljen a gazdára és szívesen felajánljon egyes viselkedéseket, ha azt reméli, jutalomképp falatot vagy labdát/játékot kap.

Mivel a keresési feladatokat nem lehet egy-egy alkalommal túlságosan intenzív formában tanítani, a hatékony előrehaladás további feltétele, hogy a kiképző instrukciói alapján a gazda szívesen gyakoroljon otthon is rendszeresen (csupán napi pár percet) a kutyával.

A képzés menete

A szimatmunkára való képzés lényegi eleme, hogy a képzés végére a kutya már nem az élelmet vagy a játékát keresi meg, hanem egy általunk kijelölt tárgyat vagy szagot keres és jelez be azért, hogy végül megjutalmazzuk. Ehhez meg kell tanítanunk a jelzés módjára, ki kell alakítanunk benne a helyes keresési stratégiát, és meg kell értetnünk vele, hogy a számára közömbös tárgy vagy szag keresése fontos, mert az vezet a jutalomhoz. Haladó párosok esetében a feladat tetszőlegesen bővíthető és komplexebbé tehető a keresési környezet változtatásával, illetve újabb keresett tárgyak/szagok kijelölésével.

Jelentkezési segédletet a Motibrohoz ITT találsz.

A tanfolyamokra a jelentkezés a Motibroban, a kezdéstől számított 7 héttel korábban nyílik meg.
Ha szeretnéd, hogy értesítsünk a jelentkezés megnyílásáról, akkor írj nekünk a topmancs.kutyaiskola@gmail.com email címre.