Jelenlegi hely

Rólunk

Történetünk

Iskolánk 1986-ban alakult, Budaörsi Kutyakiképző Iskola néven egy korábbi helyszínen. A kutyaiskola eredeti kiképzői csapata a Sashegyi Kutyakiképző Iskola hajdani sportolóiból állt össze. Többszöri költözés után találtunk rá iskolánknak jelenleg is helyet adó területre, az Olimpia Park alatt, a Poprádi utcában, ahol végleg letelepedtünk.

A területet azóta is közösen használjuk a Kutyával az Emberért Alapítvánnyal, amellyel alakulása óta szoros a szakmai kapcsolatunk. A helyváltoztatás miatt is került sor az iskola névváltoztatására, így született meg - teljesen azonos csapattal - a Top Mancs Kutyaiskola, hivatalos nevén Top Mancs Szabadidő és Agility Sport Club, amely egyesületi formában működik 1993 óta. Nevünkbe azért került be a "szabadidő" szó, mert fontosnak tartjuk, hogy ne csak egyszerű kutyaiskola legyünk, hanem olyan hely, ahol a kutyázás családi programokat is nyújthat.

Történetünk
Módszereink

Módszereink

Mindig is nagy hangsúlyt fektetettünk arra, hogy nevelési módszerek tekintetében a legmodernebb szakmai elvek mentén haladjunk, ugyanakkor nem követjük a kiképzési 
"divathullámokat". Évtizedes szoros kapcsolatot ápolunk az ELTE Etológia Tanszékének szakembereivel, akik segítenek a kutyák természetes viselkedésének megismerésében és az etológiai tudás felhasználásában a nevelés és kiképzés során.

Mi azt az alapelvet követjük, hogy a kutya és gazda személyiségéhez leginkább illeszkedő, egyénre szabott módszerek a legcélravezetőbbek.Természetesen léteznek olyan szabályok, amelyeket minden esetben betartunk; nem okozunk fájdalmat a kutyáknak (nem használunk szöges vagy fojtó nyakörvet), büntetés helyett inkább úgy motiváljuk őket, hogy megnyerjük az együttműködésüket. Ugyanakkor nem bízzuk kedvenceink oktatását kizárólag jutalomfalatokra, nagy hangsúlyt fektetünk a szociális tanulásra és a szociális jutalmazásra is, azaz a kiképzésben a gazda szerepe nem korlátozódik csupán a finom falatok adagolására.

Kutyával az Emberért Alapítvány

Az alapítvány azzal a céllal jött létre 1996-ban, hogy Magyarországon is munkába állhassanak és a rászorultakhoz eljuthassanak speciálisan kiképzett segítőkutyák. A KEA adta át az ország első mozgássérült-segítő, hangjelző és rohamjelző kutyáját, emellett Magyarországon az elsők között kezdett speciális kutyákat alkalmazni terápiás fejlesztő foglalkozásokon, és jelenleg is folyamatosan fenntart kutyás fejlesztő programokat.
Az alapítvány fő helyszíne a kutyaiskola pályája. A Top Mancs kiképzői intenzíven részt vesznek a KEA kutyák szocializációjában, felkészítésében és vizsgáztatásában, emellett felszerelést és edzőt biztosítanak a paragility sporthoz, amely Magyarországon a Top Mancs és a KEA összefogásából valósult meg. 

Kutyával Az Emberért Alapítvány

Top Mancs Csapata

Kiképzőink többsége a kezdetektől részt vesz az iskola munkájában, vagy maga is mint kezdő kutyatulajdonos került hozzánk és vált idővel kiképzővé.  Tudásukat szakmai továbbképzéseken is igyekeznek bővíteni, többségük aktívan és eredményesen versenyez valamely kutyás sportban. 

Ferenczy Borbála - iskolavezető
Iskolavezető
„Különösen érdekel a kutya-gazda közötti társszerű, bizalomra, a másik fél pontos ismeretére alapuló kapcsolat.”
Kiképzésvezető
„Több mint 30 éve tartok kiképzéseket és készítek fel kutyákat gazdáikkal különböző feladatokra, vizsgákra, sportokra.”
Kiképző
„Érdekelnek a kölcsönös bizalmon alapuló képzési módszerek, melyek figyelembe veszik a kutya-gazda kapcsolatának egyedi dinamikáját és vonásait.”
Kiképző
„Igyekszem előadásokon, szemináriumokon fejleszteni a kutyázással kapcsolatos tudásomat.”
Bánhegyi Mária kiképző
Kiképző
„2002 óta tartok kölyökcsoportot és engedelmességi kiképzést a Top Mancs Kutyaiskolán.”
Kiképző
„Fontosnak tartom a folyamatos szakmai fejlődést, új módszerek megismerését, a kutya gazda párosok egyénre szabott oktatását.”
Mezei Zita agility edző
Agility edző
„Fontos, hogy az oktatást módszertanában és időtartamában az adott gazda-kutya páros adottságaihoz igazítsuk.”
Budai Renáta agility edző
Agility edző
„Több mint két éve tartok agility edzéseket a Top Mancs Kutyaiskolánál. A kutyámmal pedig aktívan versenyzem.”